Koeling van Datacenters

Meer informatie

Urgent

Het ministerie van Economische Zaken is begripvol richting de datacenters die aarzelen om over te stappen op een meer duurzame wijze van koelen. Het ministerie stelt: non-stop beschikbaarheid is een primaire voorwaarde voor datacenters, wat betekent dat nieuwe technieken kritisch worden bekeken. Dat geldt ook voor duurzame technieken. Maar het ministerie is ook helder over de richting die we op moeten en de termijn waarop dat moet gebeuren. Toch is juist nu de tijd rijp om een verduurzaming binnen datacenters verder vorm te geven, en dan met name op het gebied van koeling. Het koelen van datacenters zorgt voor 30 tot 50% van het totale energieverbruik. Bovendien zijn de conventionele koelmethoden klimaatonvriendelijk, vanwege het gebruik van chemische koudemiddelen. Dat kan anders, duurzamer, op meerdere manieren, door bijvoorbeeld de koude buitenlucht veel beter te benutten of door water te verdampen om zo de inblaaslucht te koelen.

En niet alleen de overheid eist maatregelen. Ook de gebruikers eisen maatregelen. Internetgiganten als Google, Facebook of eBay gebruiken enorme hoeveelheden energie om hun diensten draaiende te houden, vooral om de servers te koelen die al dat internetverkeer regelen. Google zoekt al jaren naar manieren om op een groenere manier zaken te doen en investeerde onder meer in zonnepanelen en andere groene technologieën. Recent heeft het bedrijf zijn oog laten vallen op een oude papierfabriek in Finland. Google kocht fabrieksterrein voor 74 miljoen dollar en bouwde de fabriek om tot een datacenter dat gekoeld wordt met zeewater. Duurzaamheid is steeds meer common sense geworden en bedrijven moeten met maatregelen komen om geen imagoschade op te lopen (zoals Facebook dat gebeurde, toen bleek dat het koelde met energie uit steenkool).

Google, met een geschat aantal van 900.000 servers, besteedt veel tijd aan datacenter efficiency en aan andere 'best practices' zoals het toepassen van verdampingskoeling. Dat adiabatisch koelen lijkt één van de belangrijkste richtingen te zijn op plaatsen waar de buitentemperatuur (of de zeewatertemperatuur) niet laag genoeg is om deze indirect voor de koeling te gebruiken. Adiabatische koeling lijkt niet alleen een effectieve oplossing voor nieuwe datacenters, het kan ook voor alle bestaande datacenters enorme besparingen opleveren. De kosten om de grote energieverspillende koelinstallaties (nodig om te voldoen aan de strengere eisen van voorheen) te vervangen, zijn in korte tijd terugverdiend op de energierekening. De duurzaamheidswinst komt daarnaast.

Koelen van datacenters kan anders en moet anders. De investering daarin kent met de huidige energieprijzen een zeer snelle ROI. De recente verhoging van de toegestane operationele temperatuur in de datacenters heeft de mogelijkheden verder vergroot. Out of the box denken wordt beloond met een beter rendement en een beter imago.