Koeling van Datacenters

Nieuwsbericht

Datacenters moeten overstappen op indirecte adiabatische koeling

Ton van Arkel Ton van Arkel is general manager van VA Climate, een specialist op het gebied van klimaatbeheersing in de utiliteit en industrie. De specialisten van VA Climate adviseren niet alleen op het gebied van klimaatbeheersing, zij realiseren als projectverantwoordelijken ook turn key de oplossingen die worden aangedragen. Van Arkel richt zich ook expliciet op de datacenters in Nederland, waar met andere technieken veel efficiënter gekoeld kan worden dan tot op heden gebeurt: “Het is jammer dat deze dynamische branche op het punt van klimaatbeheersing zo behoudend is, want er kan met andere koeltechnieken enorm veel bespaard worden. Dat levert winst én milieuwinst op en ook dat laatste is heel belangrijk. Al was het maar omdat steeds meer gebruikers van datacenters om vergroening vragen.”

Geen energie
Van Arkel heeft inmiddels meermalen geadviseerd om in datacenters te werken met een indirecte adiabatische koeling. Deze wijze van koelen levert ten opzichte van conventionele koeltechnieken een enorme energiewinst op: “Sterker nog: adiabatisch koelen kost bijna geen energie, terwijl de traditionele airco een echte energieverslinder is. Je hebt feitelijk alleen te maken met de energieconsumptie van de ventilator. Dat maakt dat we met adiabatische koeling en de Recair Voluminous als zeer effectieve warmtewisselaar winst kunnen behalen op het gebied van duurzaamheid en harde euro’s. Het ROI bij een dergelijke installatie ligt hierdoor op maximaal twee jaar, terwijl de verwachte levensduur van een dergelijke oplossing zeker twintig jaar is.”

Modulaire opbouw
Ton van Arkel geeft aan dat de installatie in veel gevallen modulair is opgebouwd. Het gaat om modules die ieder circa 5000 m3 koeling voor hun rekening nemen. Op die manier zijn de koelingen hanteerbaar, plaatsbaar en vervoerbaar. “En er is nog een voordeel. We zien dat datacenters vaak niet vanaf de eerste dag op volle bezetting draaien. Dat kan wel twee jaar duren. Het is technisch en energietechnisch onvoordelig om een installatie dan op een zeer laag vermogen te hebben draaien. Met deze oplossing kunnen we steeds een module bijschakelen en zelfs de investering spreiden als dat wenselijk zou zijn.”

Behoudende markt
Van Arkel loopt er ondertussen vaak tegenaan dat datacenters, ondanks de evidente voordelen van adiabatisch koelen in combinatie met de Recair Voluminous, kiezen voor een conventionele oplossing die onderhoudsgevoeliger, duurder en aanzienlijk minder duurzaam is. “De markt is behoudend merken we, maar we zijn ervan overtuigd dat datacenters uiteindelijk toch massaal voor deze oplossing gaan kiezen. Al was het maar omdat ze door de overheden en hun klanten tot energiezuinigheid gedwongen worden.” Meer informatie >>

Terug

Meer nieuws

De oplossing

De koelingsoplossing die VA Climate adviseert en Addi-cool bouwt, bestaat uit een licht aluminium frame afgewerkt met kunststof platen, waarbinnen alle techniek is samengebracht.

Lees verder >>
Leo Suiker

Leo Suiker van Addi-cool

We geloven oprecht in het adiabatisch koelen van zeer grote ruimtes en zijn ook altijd op zoek geweest naar technieken om met een wisselaar tot een indirecte koeling te komen.

Lees verder >>

Adiabatisch koelen

Waar waternevel verdampt is energie uit de omgeving nodig. Zo daalt de temperatuur van de lucht.

Lees verder >>